Speciality
Tuto skupinu potravin spojují dva faktory: jednak jsou to všechno nadmíru zdravé potraviny, a zadruhé se žádná z nich nehodí do kterékoliv jiné kategorie. Jistě, kysané zelí a kimči patří technicky vzato mezi zeleninu, jsou však také fermentované a používají se k ochucování pokrmů. A olivy jsou sice ovoce, ovšem nikdo je jako ovoce nebere. A do jaké kategorie byste zařadili včelí pyl?
Máme zde tedy třináct úžasně zdravých potravin, které jsou velmi rozmanité: od tradičních fermentovaných pokrmů, jako je kyselé zelí a kimči, až po mořské řasy plné minerálů, šťávy ze zelených trav, tabulky hořké čokolády a zcela moderní vynálezy, jako je syrovátkový proteinový prášek a pivovarské kvasnice.
Příspěvky
Pivovarské kvasnice
3. 5. 2013
Pivovarské kvasnice jsou tvořeny sušenými, rozmělněnými buňkami Saccharomyces cerevisce, což je typ houby. Jedná se o neaktivní kvasnice, tedy takové, které byly usmrceny a již nemají schopnost kvašení. ![]()
Syrovátková bílkovina v prášku
3. 5. 2013
Nejen že nám syrovátková bílkovina dodává extrémně kvalitní bílkovinu, ale navíc má i celou řadu dalších výhod pro naše zdraví. Může vám pomoci zhubnout a zvětšit svalovou hmotu, a mimo to také poskytuje významnou podporu imunitního systému. ![]()
Švestky umeboši - pasta ze švestek umeboši
3. 5. 2013
Slovo umeboší v překladu znamená sušená švestka, ve skutečnosti se však jedná o druh meruňky. Švestky umeboši jsou starodávným japonským zdraví prospěšným pokrmem s posilujícími a vyvažujícími účinky. ![]()
Klíčky
3. 5. 2013
Klíčky jsou jednou z nejkomplexnějších a nejvýživnějších potravin na světě. Jsou bohaté jak na enzymy, tak i na vitamíny a aminokyseliny. Klíčky vojtěšky, brokolice, jetele, fazolí mungo a dalších rostlin obsahují koncentrované množství fytochemických látek, jež mohou mít silné ochranné účinky proti chorobám.![]()
Mořská zelenina (mořské řasy)
3. 5. 2013
Mořská zelenina je už dlouho uznávána pro své schopnosti dodávat krásu, zdraví a prodlužovat život. Mořské řasy jsou zdrojem hodnotných živin, zejména minerálů.![]()
Kysané zelí (nepasterizované)
3. 5. 2013
Kysané zelí v sobě spojuje jednu z nejzdravějších potravin na světě (zelí) s jednou z nejzdravějších forem zpracování na světě (fermentací). Výsledná potravina je stálým vítězem sázky na zdraví.![]()
Olivy
3. 5. 2013
Oliva je skvělý plod a zdroj mnoha životodárných sloučenin. Oliva ve svém přírodním stavu ve skutečnosti není zrovna nejchutnější – obsahuje totiž velmi hořké látky, které je třeba namáčením a nakládáním odstranit. Tradiční metody fermentace , které nám dávají zdravou a úžasnou potraviny, bývají v dnešní době nahrazeny průmyslovými technikami, kterými se nezíská ani zdaleka stejně zdravý produkt!![]()
Lékořice
3. 5. 2013
Všichni známe lékořici jako cukrovinku. Skutečný lékořicový kořen je váženou potravinou a účinnou bylinou se skutečnými zdraví prospěšnými účinky.![]()
Kimči (čínské zelí)
3. 5. 2013
Kimči je tradiční korejský pokrm vyrobený z fermentovaných chilli papriček a zeleniny, nejčastěji zelí. ![]()
