Pšeničné klíčky
Klíček je tedy jednoduše řečeno na živiny bohaté jádro celé pšeničné obilky. Obsahuje spoustu vitamínu E, zinku, železa, vlákniny, hořčíku, fosforu, draslíku, thiaminu, filutů, vitamínu B6, manganu a selenu. ¼ šálku pšeničných klíčků má 104 kalorie, přes 6g bílkovin, něco málo přes 2g zdravých tuků a téměř 4g vlákniny.
Neotevřená sklenice vakuově balených pšeničných klíčků vydrží až rok, po otevření je ovšem třeba ji skladovat v chladu a spotřebovat během pár měsíců.
Pšeničné klíčky mají příjemnou ořechovou chuť a křupavou texturu. Výborně se hodí do ovocných koktejlů či k posypání všeho možného, od misky cereálií až po jogurt. Při pečení buchet zkuste nahradit ½ šálku či šálek mouky právě pšeničnými klíčky – zvýšíte tak obsah vlákniny i živin.