Mléčné výrobky
Nejlepší je surové, organické, nepasterizované, nehomogenizované mléko trávou krmených krav, jež se volně pasou na malých farmách, kde se dodržují zásady udržitelného hospodaření. Takové mléko je jednou z nejlepších celistvých, neupravených potravin na světě. To se nemůže říct o běžném mléce z běžného obchodu.
Kravské mléko představuje skvělou potravinu, jste-li telátko, a dokonce jste-li člověk – ovšem za předpokladu, že se jedná o mléko přímo od volně se pasoucích krav, které nedostávají antibiotika, steroidy ani hormony, mléko, které je v surovém stavu, nepasterizované a nehomogenizované. Toho, co kupujeme v supermarketu, by se dokonce ani telata nejspíš nedotkla.
Účelem existence krav v továrnách je přeměňovat kukuřici a obiloviny na mléko a maso v co nejkratším možném čase. Jelikož je přirozenou stravou krav tráva, je nastalá situace doslova biologickou absurditou. Z koncentrované konzumace kukuřice mohou krávy trpět acidózou, jež může vést k celkovému oslabení imunitního systému. Růstové hormony a nepřirozený rozvrh dojení způsobuje, že krávy mají bolestivá, těžká a infikovaná vemena. Krávy tak dostávají velké dávky antibiotik, které s pozůstatky steroidů a růstových hormonů, se objevují v mléce a mase, které krávy produkují.
Prestižní studie ukázala významnou pozitivní souvislost mezi pitím mléka a výskytem akné u mladistvých. Příčinou bude přítomnost hormonů a bioaktivních molekul v mléce.
Pravda o pasterizaci a homogenizaci. Získané mléko se následně pasterizuje a homogenizuje. Oba procesy ničí životně důležité zdraví prospěšné sloučeniny obsažené v mléce. Pasterizace mléka ničí enzymy, snižuje obsah vitamínů, denaturuje křehké mléčné bílkoviny, ničí vitamíny B12 a B6, zabijí prospěšné bakterie a podporuje patogeny.
Více studií spojuje konzumaci mléčných výrobků – zejména mléka – se zvýšeným rizikem vzniku karcinomu prostaty a vaječníků.
Mléko, maso a sýr od skotu z velkochovů nepatří mezi potraviny, které lze doporučit ke konzumaci. Doporučují se však jogurty. Dokonce i komerční jogurt může obsahovat značné množství zdravých bakterií – zvaných probiotika – a již jen z toho důvodu si jogurt své místo na seznamu zaslouží.