Syrovátková bílkovina v prášku
Bílkoviny slouží jako stavební kameny pro hormony, neurotransmitery a protilátky, a navíc jsou důležité i pro silné svaly a kosti. Pro metabolismus mají zásadní význam. Bez bílkovin bychom zemřeli – totéž platí i u sacharidů.
Syrovátková bílkovina má významný stimulační efekt na imunitní systém. Představuje ten nejlepší způsob, jak získat stavební kameny pro glutation, nejdůležitější antioxidant v těle.
Glutation je „super antioxidant“ – ničí volné radikály a těsně souvisí s detoxikací karcinogenů. Bílé krvinky a játra využívají glutation k detoxikaci jedů v těle. Glutation v buňkách musí být tělem vyroben, tudíž se mu musí dopřát dostatek aminokyselin, z nichž se glutation tvoří. Ukázalo se, že syrovátková bílkovina v prášku je jedním z nejbohatších zdrojů „stavebních kamenů“, nutných pro jeho výrobu.
V jedné studii se ukázalo, že syrovátkový protein ve stravě chrání před buněčnou smrtí buněk lidské prostaty způsobenou oxidanty. Nové studie naznačují, že syrovátka by díky svému působení na hormony, jež ovlivňují pocit sytosti, mohla mít dopad na příjem jídla. Jídelníček s vyšším podílem bílkovin (syrovátkových) lidem pomáhá cítit se sytí a uspokojuje jejich potřebu jídla.
I když je syrovátka technicky vzato mléčný výrobek, lidé s citlivostí na mléko často bývají schopni tolerovat prvotřídní syrovátkovou bílkovinu bez potíží. Izolát syrovátkového proteinu je tou nejčistší, nejkoncentrovanější a nejlepší dostupnou formou syrovátkové bílkoviny. Obsahuje 90 a více procent bílkovin a jen velmi málo tuku a laktózy.