Mořská zelenina (mořské řasy)
Lidské tělo je vyživováno a čištěno krví, a ta má téměř stejné složení jako mořská voda. Podle starodávných čínských textů „neexistuje otok, který by nezmírnila mořská voda“.
Mořské řasy obecně obsahují desítky a desítky minerálů a stopových prvků, integrovaných do živoucí rostlinné tkáně. Obsahují vitamíny a aminokyseliny a jsou dobrým zdrojem jódu, vápníku a železa.
Řasy mají schopnost detoxikovat a mohou napomáhat v prevenci asimilace těžkých kovů, jako je kadmium, i dalších toxinů z okolního prostředí. Mořské řasy jsou předmětem výzkumu i pro své protirakovinné účinky.
Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem fluorinu, sloučeniny, jež posiluje obranyschopnost organismu a posiluje zuby a kosti. Pro plné využití fluorinu je třeba jíst řasy syrové (i jen minimální tepelná úprava zapříčiňuje jeho ztrátu). Mořské řasy jsou také dobrým zdrojem protirakovinného selenu. Každá řasa na talíři dodává své vlastní specifické nutriční složení a znamená zdravotní přínos.
ARAME
Arame je japonská mořská zelenina s jemnou chutí, jež se suší a krájí na tenké nudličky, které lze přidat do polévky či podávat dušené jako zeleninovou přílohu. Obsahuje 100 až 500krát více jódu než měkkýši, a navíc i železo, vitamín A a desetkrát větší množství vápníku než mléko.
HIJIKI
Hijiki obsahuje ze všech mořských řas nejvíce vápníku a je také hojným zdrojem železa a vitamínu A. Prodává se sušená, když se povaří a nasaje vodu, zvětší svůj objem pětkrát. Obsahuje rovněž osminásobek železa než je v hovězím.
KELP – hnědé mořské řasy
Do této skupiny řas patří kombu, wakawe a arame. Tyto řasy jsou bohatým zdrojem jódu, který je součástí dvou hlavních hormonů štítné žlázy – T3 (triiodothyroninu) a T4 (tyroxinu). Kelp může obsahovat 100 ž 500krát více jódu než měkkýši. Obsahuje rovněž čtyřnásobek železa obsaženého v hovězím.
KOMBU
Kombu lze použít na vývar nebo ji přidat do hrnce fazolí. Napomáhá jejich rychlejšímu uvaření a zlepšuje jejich stravitelnost. Obsahuje draslík, vápník, vitamíny A a C a 100 až 500krát více jódu než měkkýši. V těhotenství není vhodné jíst tuto řasu ve větším množství.
NORI
Nori je řasa, do níž se balí sushi. Obsahuje bílkoviny, vápník, železo, draslík a víc vitamínu A než mrkev.
WAKAME
Wakame je dobrým zdrojem bílkovin, železa, vápníku, sodíku a dalších minerálů a vitamínů. Obsahuje desetkrát více vápníku než mléko a poskytuje přibližně čtyřnásobek železa obsaženého v hovězím.