Sójové potraviny
Sója obsahuje velké množství přírodních toxinů neboli "antinutrientů", které blokují činnost enzymů potřebných k trávení bílkovin. Sójové boby obsahují i látku hemagglutinin, který napomáhá vzniku sraženim a goitrogeny, látky potlačující funkci štítné žlázy.
Za to fermentovaná sója (tempeh, miso), spojována s asijskou stravou, je velmi zdravá, stejně jako většina tradičně fermentovaných potravin (např. kyselé zelí).
Většina „sójových“ produktů – sójové lupínky, sójové mléko, sójová zmrzlina, tofu, sójové burgery, sójový sýr – je nezdravá stejně, jako jsou nezdravé potraviny jež nahrazuje.
Příspěvky
Natto
3. 5. 2013
Natto, také zvané „zeleninový sýr“, je tradiční japonský pokrm s výraznější chutí a odérem.
Fermentovaná sója – tempeh a miso
3. 5. 2013
Tempeh je tradiční indonéský pokrm, vyráběný procesem řízené fermentace vařených celých sójových bobů. Fermentací temperu vznikají přírodní antibiotická činidla, o niž se domníváme, že zvyšují odolnost organismu vůči infekcím.
Edamame (zelené sójové boby)
3. 5. 2013
Jsou mladé, sladké a nejsou moc „bobové“ či hořké. Mají i nižší obsah látek typických pro sójové boby, které nejsou zdraví prospěšné – inhibitorů proteázy, trypsinu a fytátů.