Kimči (čínské zelí)
Nejběžnějšími přísadami kimči jsou čínské zelí, ředkev, česnek, červená paprika, cibule, trocha mořských plodů (ústřice či oliheň), zázvor, sůl a možná cukr.
Všechny tři přísady (zelí, cibule, česnek) v kimči mají významné protirakovinné účinky a nadmíru příznivě působí na zdraví srdce. Výzkum ukázal, že česnek snižuje plak i LDL cholesterol, navíc ještě inhibuje (snižuje) proliferaci (množení, bujení) buněk kolorektálního karcinomu. Indoly v zelí bojují proti rakovině. A cibule je jednou ze čtyř potravin, u nichž se zjistilo, že snižují úmrtnost na srdeční choroby o 20 procent!
Kimči je vždy fermentované, tudíž velmi zdraví prospěšné. V procesu fermentace se výrazně uplatňují zdravé bakterie laktobacily, a kimči je jejich hojným zdrojem. Celá řada studií ověřila, že zástupci této skupiny zdravých bakterií (laktobacilů) podporují a posilují imunitu. Pomáhají dostat pod kontrolu zánět, a právě zánět je klíčovým faktorem mnoha degenerativních onemocnění. Navíc mají zásadní vliv na zdraví zažívacího traktu.
Kimči vykazuje antioxidační, antimutagenní a antikarcinogenní účinky. Kimči rovněž obsahuje velké množství vitamínů (vitamín C a vitamány skupiny B), minerálů (vápník, draslík a železo) a vlákninu.