Speciality
Tuto skupinu potravin spojují dva faktory: jednak jsou to všechno nadmíru zdravé potraviny, a zadruhé se žádná z nich nehodí do kterékoliv jiné kategorie. Jistě, kysané zelí a kimči patří technicky vzato mezi zeleninu, jsou však také fermentované a používají se k ochucování pokrmů. A olivy jsou sice ovoce, ovšem nikdo je jako ovoce nebere. A do jaké kategorie byste zařadili včelí pyl?
Máme zde tedy třináct úžasně zdravých potravin, které jsou velmi rozmanité: od tradičních fermentovaných pokrmů, jako je kyselé zelí a kimči, až po mořské řasy plné minerálů, šťávy ze zelených trav, tabulky hořké čokolády a zcela moderní vynálezy, jako je syrovátkový proteinový prášek a pivovarské kvasnice.
Příspěvky
Pivovarské kvasnice
3. 5. 2013
Pivovarské kvasnice jsou tvořeny sušenými, rozmělněnými buňkami Saccharomyces cerevisce, což je typ houby. Jedná se o neaktivní kvasnice, tedy takové, které byly usmrceny a již nemají schopnost kvašení.
Syrovátková bílkovina v prášku
3. 5. 2013
Nejen že nám syrovátková bílkovina dodává extrémně kvalitní bílkovinu, ale navíc má i celou řadu dalších výhod pro naše zdraví. Může vám pomoci zhubnout a zvětšit svalovou hmotu, a mimo to také poskytuje významnou podporu imunitního systému.
Švestky umeboši - pasta ze švestek umeboši
3. 5. 2013
Slovo umeboší v překladu znamená sušená švestka, ve skutečnosti se však jedná o druh meruňky. Švestky umeboši jsou starodávným japonským zdraví prospěšným pokrmem s posilujícími a vyvažujícími účinky.
Klíčky
3. 5. 2013
Klíčky jsou jednou z nejkomplexnějších a nejvýživnějších potravin na světě. Jsou bohaté jak na enzymy, tak i na vitamíny a aminokyseliny. Klíčky vojtěšky, brokolice, jetele, fazolí mungo a dalších rostlin obsahují koncentrované množství fytochemických látek, jež mohou mít silné ochranné účinky proti chorobám.
Mořská zelenina (mořské řasy)
3. 5. 2013
Mořská zelenina je už dlouho uznávána pro své schopnosti dodávat krásu, zdraví a prodlužovat život. Mořské řasy jsou zdrojem hodnotných živin, zejména minerálů.
Kysané zelí (nepasterizované)
3. 5. 2013
Kysané zelí v sobě spojuje jednu z nejzdravějších potravin na světě (zelí) s jednou z nejzdravějších forem zpracování na světě (fermentací). Výsledná potravina je stálým vítězem sázky na zdraví.
Olivy
3. 5. 2013
Oliva je skvělý plod a zdroj mnoha životodárných sloučenin. Oliva ve svém přírodním stavu ve skutečnosti není zrovna nejchutnější – obsahuje totiž velmi hořké látky, které je třeba namáčením a nakládáním odstranit. Tradiční metody fermentace , které nám dávají zdravou a úžasnou potraviny, bývají v dnešní době nahrazeny průmyslovými technikami, kterými se nezíská ani zdaleka stejně zdravý produkt!
Lékořice
3. 5. 2013
Všichni známe lékořici jako cukrovinku. Skutečný lékořicový kořen je váženou potravinou a účinnou bylinou se skutečnými zdraví prospěšnými účinky.
Kimči (čínské zelí)
3. 5. 2013
Kimči je tradiční korejský pokrm vyrobený z fermentovaných chilli papriček a zeleniny, nejčastěji zelí.