Bylinky, koření a ochucovadla
Koření je rozmanitostí života. Koření je plné fotochemických látek (živoucích rostlinných sloučenin), které mají blahodárné účinky na náš organismus. Skořice snižuje hladinu krevního cukru, muškátový oříšek mírní nevolnost, hřebíček je protizánětlivý, zázvor přináší úlevu od ranních nevolností, máta inhibuje růst bakterií, kumin je skvělý na zažívání, cayennský pepř zrychluje metabolismus, chilli mírní bolest, curry chrání mozek, skořice stimuluje prokrvení, kardamon pomáhá při zažívacích potížích, kurkuma je dobrá prakticky na cokoliv – seznam blahodárných účinků koření je nekonečný. Koření je skutečně rozmanitostí života, přírodou v celé své vonné a aromatické kráse.
Koření a bylinky jsou přirozenými zdroji preventivní zdravotní péče. Historicky se koření a bylinky používaly k obohacení chuti pokrmů. Většina bylinek a koření používaných pro kulinářské účely má i rozsáhlé potenciální biologické účinky na lidské zdraví. Fotochemické látky izolované z rostlin jsou vynikajícím zdrojem objevů značného podílu komerčně dostupných medikamentů na léčbě široké škály lidských onemocnění, jako jsou choroby plic, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, obezita a nádorová onemocnění. Koření a bylinky jsou přirozeným prostředkem preventivní péče o zdraví. Koření představuje skvělý způsob, jak dostat celou lékárnu do své kuchyně.
Příspěvky
Černý pepř
5. 4. 2013
Černý pepř mezi kořením zaujímá stejné místo jako listový salát mezi zeleninou – je to nejspíš nejčastěji používané koření v zemi.
Ocet (jablečný)
5. 4. 2013
Ocet vzniká, když se čerstvý přírodní mošt fermentuje na alkoholický nápoj zvaný cider. Pak dochází ještě k jedné fermentaci (zkvašení), jejímž výsledkem je ocet.
Kurkuma
5. 4. 2013
Kurkuma je kořením, jež dodává indickým pokrmům jejich typickou chuť. Vynikající je chuť kurkumy na míchaných vejcích či zeleninové omeletě.
Šalvěj
5. 4. 2013
Šalvěj je skvělá bylina, velmi ceněná pro své léčivé účinky a skvělou chuť, již dodává jídlu.
Rozmarýna
5. 4. 2013
Některé ze zdraví prospěšných účinků rozmarýny jsou založeny na působení jejich dvou složek, kyseliny kávové a kyseliny rozmarýnové, dalších rostlinných sloučenin, jako jsou diterpeny a monoterpeny, a antioxidantů, jako je vitamín E a různé flavonoidy.
Petržel
5. 4. 2013
Petržel má schopnost osvěžit dech i celý systém těla. Petržel je známá pro své detoxikační (a deodorační) účinky. Petržel za svou schopnost osvěžit dech – a netoxikovat tělo – vděčí stejné látce, která jí dodává její zelenou barvu: chlorofylu.
Oregano
5. 4. 2013
Oregano je bohaté na širokou škálu nutričních látek, včetně vápníku, hořčíku, zinku, železa, draslíku, mědi, bóru, manganu, vitamínu C, vitamínu A a niacinu. Oregano je bylinkou s nejvyšší antioxidační aktivitou (má 42x vyšší antioxidační aktivitu než jalka, 30x vyšší než brambory, 12x vyšší než pomeranče a 4x vyšší než úžasné borůvky).
Hořčičné semínko
5. 4. 2013
Hořčičné semínko se řadí do čeledi brukvovitých, což mu zajišťuje význačný rodokmen, kam patří i zelí, brokolice, růžičková kapusta. Všechny tyto druhy zeleniny jsou plné protirakovinných látek, jako jsou indoly, isothiokyanáty a sulforafan.
Zázvor
5. 4. 2013
V ajurvédské (indické) medicíně je zázvor známý jako „univerzální lék“. Tato rostlinka obsahuje doslova celou lékárnu ingrediencí s mnohočetnými zdravotními přínosy.