Zelenina
Příspěvky
Hrášek mangetout
22. 5. 2013
Na rozdíl od lusků sladkého hrášku jsou lusky tohoto druhu stejně dobré jako semena, jež ukrývají.
Vodnice
22. 5. 2013
Vodnice je podivně vypadající kořenová zelenina, která připomíná křížence mezi tuřínem a divokým zelím. Lze je připravovat v páře, uvařit z nich kaši, upéct či dusit a i přidat do polévky.
Pastinák
22. 5. 2013
Pastinák svým vzhledem připomíná mrkev, která se moc nedostane ven – je bledý, téměř bílý. Jejich chutě se však nedají vůbec srovnat.
Řeřicha potoční
22. 5. 2013
Aromatická bylina se stimulačním účinkem si zaslouží označení „superpotravina“.
Tuřín
22. 5. 2013
Tuříny a vodnice patří mezi nejběžněji pěstované a nejpřizpůsobivější druhy kořenové zeleniny. Řadíme je ke křížaté zelenině, jejíž zástupci jsou ceněni pro svůj obsah protirakovinných indolů a isothiokyanátů i dalších zdraví prospěšných fotochemických látek.Tuřín má navíc vysoký obsah antikarcinogenních glukosinolátů.
Rajčata
22. 5. 2013
Z hlediska botaniky jsou rajčata ovoce, technicky vzato je rajče bobule a z hlediska právního se jedná o zeleninu.
Mangold
22. 5. 2013
Mangold je vynikajícím příkladem nutriční zásobárny, která vám dá, co potřebujete, za zanedbatelné množství kalorií.
Sladké brambory
22. 5. 2013
Sladké brambory nejsou ve skutečnosti s bramborami příbuzné – patří do rodu pojivnice. Jsou sladké, tmavé a důvodů, proč je jíst, je celá řada.
Tykev (letní a zimní)
23. 2. 2013
Mezi letní tykve patří cukety a patizony. Letní tykve jsou bohaté na minerál prospěšný srdci - draslík. Jeden šálek vařené letní tykve obsahuje více než trojnásobek draslíku než běžný draslíkový potravinový doplněk.
Špenát
16. 2. 2013
V poměru na kalorii poskytuje zelená listová zelenina, jako je špenát, více nutričních látek než téměř jakákoliv jiná potravina na této planetě. Špenát je plný vitamínů a je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu K pro pevné kosti. Vitamín k aktivuje sloučeninu zvanou osteokalcin, která ukotvuje molekuly vápníku uvnitř kosti. Navíc obsahuje vápník, hořčík a vitamín D.