Ryby a mořské plody
Ryby a mořském plody patří mezi nejzdravější potraviny světa. Ryby obecně mají vysoký obsah bílkovin, jsou nízkokalorické a mají pro naše zdraví celou řadu přínosů. Mezi ryby bohaté na omega-3 tuky patří divoký aljašský losos (čerstvý, mražený či konzervovaný), atlantská makrela a sledi, sardinky, černá treska, sardel a ústřice z chovu. Většina ryb má přirozeně nízký obsah prozánětlivých omega-6 tuků (s výjimkou lososa z chovu).
Nutriční látky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, jód, železo a cholin, přítomné v rybách, jako je divoký losos, krevety, treska, konzervovaný lehký tuňák a sumec, jsou důležité pro vývoj mozku. Vědci zjistili, že by mohly zmírňovat dopady dyslexie, artismu, hyperaktivity a ADD (poruch pozornosti). Všichni lidé, především těhotné a kojící ženy a děti by měli jíst mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nutriční látky obsažené v rybách a mořských plodech pomáhají snižovat riziko úmrtí na infarkt a předcházet celé řadě chronických zdravotních potíží a smrtelných chorob.
Ryby a další mořské plody snižují riziko srdečních onemocnění, rakoviny, Alzheimerovy choroby, mrtvice, diabetu a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida.
Výzkum ukazuje, že se nutriční látky v rybách lépe zachovají, když ryby pečeme, než když je smažíme.
Příspěvky
Bělomasé ryby (treska, platýs, halibut, oranže rouchy, treska polak, mořský okoun)
25. 5. 2013
Bělomasé ryby představují ideální způsob jak využít všech přínosů ryb a mořských plodů, na které nás upozorňují odborníci.
Sardinky
25. 5. 2013
Sardinky jsou zdraví prospěšnou potravinou v konzervě a navíc praktickou potravinou pro cestovatele.
Měkkýši (mušle, slávky, hřebenatky, ústřice)
25. 5. 2013
Měkkýši představují téměř čistou bílkovinu, mají přirozeně nízký obsah tuku a jsou dobrým zdrojem celé řady minerálů, včetně zinku a mědi.
Makrela
25. 5. 2013
Makrela již dlouho patří mezi nejméně doceňované ryby. Atlantská (bostonská) makrela, příbuzná tuňáka, žije v chladných vodách oceánu, kde tvoří obrovská hejna. Čerstvá makrela má velmi krátkou trvanlivost a musí se uchovávat na ledu, jinak se rychle kazí.
Korýši (rak, garnát, kreveta, humr)
25. 5. 2013
Korýši jsou jednou ze dvou hlavních podkupin vodních živočichů s ulitou či krunýřem. Jsou také velmi chutní.