Fazole a luštěniny
Příspěvky
Fazole
3. 2. 2013
Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na zemi. Většina z nás nejí vlákniny dostatek - ani zdaleka. Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny souvisí s nižším rizikem rakoviny, diabetu a obezity. Denní dávka vlákniny má být přinejmenším 30 až 35g.
Cizrna
3. 2. 2013
Cizrna patří mezi jedny z nejdříve pěstovaných plodin a je jednou z nejoblíbenějších luštěnin na světě.
Čočka
3. 2. 2013
Čočka je dorbná, plochá, červenooranžová či zelenohnědá luštěnina, která roste na jednoleté keřovité rostlině, jejíž domovinou je střední Asie. Velmi oblíbená je hlavně v Indii, kde se jí rozvařená na kaši zvanou dhal. Křupavé indické placky zvané pappadam se vyrádějí z čočkové mouky. U nás se z čočky běžně dělá polévka.