Zelenina
Příspěvky
Portulák (šrucha zelná)
16. 2. 2013
Portulák je považován za plevel. Ve skutečnosti se však jedná o neuvěřitelně nutričně bohatou bylinu, která je ceněna jako léčivá rostlina.
Dýně
16. 2. 2013
Dýně je vynikající, s prakticky zanedbatelným obsahem kalorií, zato však velmi bohatá na draslík, vitamín A a beta-karoten.
Papriky (sladké)
16. 2. 2013
Sladké papriky kapsaicin neobsahují a používají se převážně jako zelenina. Čím zralejší paprika, tím je chutnější a z nutričního hlediska hodnotnější.
Papriky (pálivé)
16. 2. 2013
Aktivní přísada v pálivých papričkách (chilli, cayennské) pomáhá při pálení žáhy a chrání výstelku žaludku před poškozením. Tento kapsaicin má celou škálu přínosů a využití.
Cibule
15. 2. 2013
Cibule je zelenina s protirakovinnými účinky, zejména proti rakovině žaludku a významně snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Cibule má rovněž prokázaný účinek proti rakovině jícnu.
Houby
12. 2. 2013
Zatímco se ve východní medicíně houby jako lék používají již věky, západní lékařství začíná na léčivé vlastnosti hub přicházet až nyní, když začínají být vědecky prokazovány. tři druhy s nejvýraznějšími léčivými účinky na lidské zdraví se nazývají maitake, šitake a reiši. Mají významný vliv na imunitní systém a slouží i jako lék.
Pórek
11. 2. 2013
Pórek je sladší verzí cibule a je skutečně lahodný. Pórek je zástupce rodu illium, kam se řadí i cibule, česnek a šalotka. Tyto druhy zeleniny obsahují doslova lékárnu sloučenin s pozitivním vlivem na naše zdraví, včetně thiosulfinátů, sulfidů, sulfoxidů a dalších sloučenin síry.
Kedlubna
11. 2. 2013
Kedlubna patří mezi příbuzné zelí. Hlíza kedlubny bývá křupavá a šťavnatá, sladká téměř jako jablko, s chutí připomínající tuřín. Kedlubna je vynikající jak za syrova, tak i tepelně upravená. U kedlubny lze jíst jak hlízu, tak i listy.
Kapusta
11. 2. 2013
Kapusta je mezi zeleninou rozhodně superhvězda. Kapusta je zelená, která je ve skutečnosti typem zelí. Nenechte se odradit jejím vzhleme, je to opravdová nutriční pokladnice.
Topinambury
11. 2. 2013
Topinambury jsou příbuzné se slunečnicí. Hlíza - neboli podzemní kořen - topinamburu připomíná poněkud nevzhlednou bramboru nebo kořen zázvoru a má velmi příjemnou chuť. Pečené hlízy topinamburu jsou opravdu lahodné.