Pórek
Aktivní sloučeniny v pórku, včetně allyl sulfidů, pomáhají poskytovat ochranu před různými typy rakoviny. Blokují činnost hormonů či chemických pochodů v těle, které vedou k rakovině. Pravidelná konzumace pórku, cibule, česneku a šalotky je spojována se sníženým rizikem výskytu rakoviny prostaty a tlustého střeva. Dále tato zelenina snižuje tendenci k tvorbě krevní sraženiny (rizikový faktor pro mozkové příhody a kardiovaskulární příhody) a také snižuje hladinu LDL ("špatného") cholesterolu. Česnekovitá zelenina rovněž snižuje krevní tlak.
Pórky jsou také dobrým zdrojem dvou karotenoidů, luteinu a zeaxantinu, důležitých pro náš zrak. Jeden pórek o 54 kaloriích obsahuje 1691ug těchto dvou superhvězdných látek. Pórek obsahuje i vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, vitamín K a přes 1400 IU vitamínu A.