Zelenina
Příspěvky
Křen
10. 2. 2013
Křen je příbuzným hořčice, která slouží jako stimulant zažívacího traktu. Skvěle také dokáže pročistit dutiny. Potlačuje bakteriální infekci a zlepšuje prokrvení.
Zelené fazolky
10. 2. 2013
Zelené fazolky obsahují foláty (asi 10% DDD). Foláty neboli kyselina listová jsou v zelených fazolkách ve správném poměru navázány na dvě aminokyseliny, díky čemuž se podstatně lépe vstřebávají než kyselina listová z obohacených cereálií.
Fenykl
10. 2. 2013
Malým miminkům pomáhá fenykl (olej z fenyklových semen) na koliku, kdy se koliky zbavilo přes 65% miminek.
Lilek
9. 2. 2013
Modrý pigment v borůvkách, červený pigment v malinách a vodním melounu, žlutý pigment v paprikách... Všechny tyto plodiny obsahují účinné fytochemické látky, které před škodlivými účinky prostředí chrání nejen samotnou rostlinu, ale i buňky DNA v našem těle. A temně fialový pigment ve slupce lilku samozřejmě není žádnou výjimkou.
Pampeliška
5. 2. 2013
Pampeliška zlepšuje stav jater i náladu. Pampeliška se objevuje v bylinkářských tradicích po celém světě.
Řapíkatý celer
4. 2. 2013
Řapíkatý celer dokáže skvěle zmírnit chuť k jídlu a omezuje chuť na sladké (sacharidy). Řapíkatý celer se lžičkou mandlvého nebo přírodního arašídového másla představuje skvělou svačinu, která vás zasytí a má nízký obsah cukrů. Žvýkání řapíkatého celeru stimuluje tvorbu slin a může napomáhat trávení.
Květák
4. 2. 2013
Květák je člen čeledi brukvovitých, je tedy příbuzný se zelím, a jako takový obsahuje mnoho sloučenin, jako jsou indoly, které této čeledi zaručují zaslouženou reputaci bojovníků proti rakovině.
Červená řepa
3. 2. 2013
Červená řepa je považována za potravinu posilující játra a čistící krev.Své zářívé zbarvení získává díky sloučenině betakyanin, která je účinným bojovníkem proti rakovině.
Brokolice
3. 2. 2013
Brokolice je mezi zeleninou skutečnou královnou, vychvalována pro své protirakovinné účinky.
Růžičková kapusta
3. 2. 2013
Růžičková kapusta vypadá jako miniaturní drobounká zelíčka, rostoucí bok po boku na vysoké silném stonku. Řadí se ke křížaté zelenině a obsahuje rovněž protirakovinné výživné látky.