Kapusta
Kapusta zaujímá mezi zeleninou první místo v antioxidačních schopnostech v souvislosti s bojem proti volným radikálům. Kapusta dále obsahuje silné fytochemické látky, např. protirakovinně působící indoly, rostlinné sloučeniny s prokazaným účinkem proti rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva.
Navíc má kapusta vysoký obsah síry a obsahuje látku zvanou sulforafan, která podporuje detoxikační enzymy v našem těle a pomáhá v boji proti rakovině. Sulforafan se tvoří, když se zelenina krájí či žvýká, a stimuluje játra k odstraňování volných radikálů a dalších chemikálií, jež mohou poškozovat DNA.
Kapusta obsahuje spoustu vápníku, železa, vitamínů A, C a vitamínu K, důležitého pro stavbu kostí. Obsahuje sedmkrát více beta-karotenu než brokolice a desetkrát více luteinu a zeaxantinu, které chrání náš zrak a pomáhají v prevenci makulární degenerace. Dva šálky kapusty obsahují kolem 4g bílkovin a 3g vlákniny.
Křehké listy kapusty mohou být vynikající přísadou do salátu, v kombinaci s restovanými mandlemi, tamari a s červenou paprikou. další variantu představují listy kapusty spolu s píniovými oříšky a brusinkami, zjemněné a důkladně promíchané s olivovým olejem.