Dýně
Na pouhých 49 kalorií v jednom šálku rozmačkané dýně připadá neuvěřitelných 564mg draslíku (asi o 33% více naž na střední banán), 5000ug beta-karotenu, 853ug alfa-karotenu a přes 3500ug beta-kryptoxantinu, který může snižovat riziko rozvoje rakoviny plic o 30%, revmatické artritidy a tlustého střeva.
Rovnováha mezi draslíkem a sodíkem má pro naše zdraví zcela zásadní význam. Draslík spolu se sodíkem udržuje v těle v rovnováze vodu. Draslík chrání proti hypertenzi (vysokému krevnímu tlaku), kdy zvýšené množství draslíku může zvyšovat množství sodíku vyloučeného z těla.
Zvýšený příjem draslíku je spojen se sníženým rizikem mrtvice a potvrzený rozsáhlými epidemiologickými studiemi. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny bohaté na draslík (např. dýně), snižuje celkový obsah kyselin ve stravě a může tak napomoci udržet vápník v kostech, kam patří.
Sportovci mohou potřebovat více draslíku, aby nahradili ten, který se při fyzické zátěži ztrácí ze svalů, a menší množství, o něž přicházejí pocením. Nízká hladina draslíku může mít na svědomí křeče svalů ( a krdiovaskulární poruchy).Křeče svalů jsou příznakem nedostatku minerálů, zejména draslíku, hořčíku a vápníku.
Dýně obsahuje přes 2400ug karotenoidů luteinu a zeaxantinu, nutričních hvězd pro zdraví očí a ochranu zraku. Dýně má rovněž přes 12000IU vitamínu A, trochu vápníku, železa, hořčíku, fosforu a 2g vlákniny.
Dýně může být vynikající náhražkou kaše z bílých brambor - podstatně zdravější a i mnohem chutnější.