Papriky (pálivé)
Kapsaicinovépapričky obsahují spoustu nutričních látek, včetně beta-karotenu, karotenoidů, jež prospívají zraku - luteinu a zeaxantinu, a vitamínu C. Jejich obsah vitamínu C je nejspíš důvodem, proč se často doporučují jako domácí léčba rýmy a nachlazení.
Navíc konzumace pálivých chilli papriček zvyšuje hladinu hormonů štěstí - endorfinů. Mohou napomáhat snížení "špatného" cholesterolu.
Aktivní složka papriček, kapsaicin, vytváří při kontaktu s pokožkou pocit tepla. Bývá tak součástí analgetických mastí a krémů. Kapsaicin má vasodilatační účinky, takže zvyšuje prokrvení a také tělesnou teplotu. Pálivé papričky (i ve formě prášku) mohou účinkovat jako urychlovače metabolismu, kdy zlepšují hospodaření s energií a potlačují usazování tělesného tuku.
Pálivé papričky napomáhají předcházet vzniku žaludečních vředů ničením bakterií a stimulují výstelku žaludku k produkci silných ochranných šťáv. V žádném případě se nedoporučují při zánětu tlustého střeva.
Červené chilli papričky mají slušný obsah vitamínu A a stejně jako zelené chilli papričky obsahují i vlákninu, draslík, kyselinu listovou a železo. Obecně platí, že čím menší a špičatější paprička je, tím bude pálivější.