Zelené fazolky
Kyselina listová je nezbytně nutný vitamín skupiny B, který nejenže napomáhá předcházet vrozeným defektům nervové trubice, ale také pomáhá snížit hladinu homocysteinu (aminokyseliny, která může poškozovat cévy a přistívá k rozvoji srdečních onemocnění, mrtvice, demence a periferní vaskulární choroby - nedostatečného prokrvení dolních končetin).
Zelené fazolky obsahují dále vápník, vitamín A, slušné množství draslíku a 20% DDD manganu, důležitého stopového prvku nezbytného pro růst, reprodukci, hojení ran, mozkové funkce a správný metabolismus cukrů, inzulinu a cholesterolu.
Dále obsahuje trochu beta-karotenu a karotenoidy prospívající našemu zraku, lutein a xeaxantin, a asi polovinu DDD vitamínu K, důležitého pro kosti. Šálek fazolek dodá tělu i 4g vlákniny. Fazolky se mohou jíst syrové i vařené - obsah vitamínů se tepelnou úpravou mírně mění k lepšímu.