Pampeliška
Pampeliška spolu s ostropeřcem mariánským je nejdoporučovanější bylinou, určenou pacientům, kteří potřebují detoxikaci jater. Udržovat játra silná a vdobrém stavu je pro naše zdraví nesmírně důležité. Samotnou léčbou jater se může vyřešit celá řada jiných obtíží jako poruchy zažívání, hepatitida C, podrážděnost a deprese.
Taraxacin, chemická složka pampelišky, stimuluje zažívací orgány a pomáhá podpořit játra a žlučník v tvorbě žluči. Žluč napomáhá zažívání a vstřebávání tuků. Je to velmi přínosné pro případ zácpy a při poruchách zažívání. Na rozdíl od farmaceutických projímadel lze pampelišku užívat po dobu několika měsíců.
Pampeliškový kořen se využívá i při léčbě diabetu. Obsahuje inulin, přirozeně se vyskytující druh rozpustné vlákniny, který má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru. Inulin zároveň zvyšuje absorbci vápníku i hořčíku a prospívá probiotickým bakteriím. Navíc pampeliška obsahuje trochu pektinu, další typ vlákniny, který pomáhá zmírnit zácpu a snižuje hladinu cholesterolu. (Pektin se nachází i v jablkách.)
Pampeliška je přírodní diuretikum. Potřebujete něco proti otokům a zadržování vody v těle? Pak je pampeliška přírodním lékem právě pro vás a nezpůsobuje při odvodnění ztrátu draslíku.
Výtažek z listů pampelišky výborně účinkuje při zadržování vody spojené s PMS (premenstruačním syndromem) a při edému spodní části nohou a kotníku, k němuž dochází u stařších pacientů (edém je otok způsobený zadržováním vody v končetinách).
Pampeliška obsahuje i dvě složky vyrovnávající hladiny hormonů, taraxerol a taraxasterol, které pomáhají při obtížích spojených s hormony, jako je PMS. Pampeliška je přírodní diuretium a vynikající pomůckou ke snížení vysokého krevního tlaku.
Pampeliška se řadí mezi čtyřinejlepší druhy zelené zeleniny. Jeden šálek tepelně upravených pampeliškových listů obsahuje 147g vápníku, 244mg draslíku, 203mg vitamínu K, důležitého pro silné kosti, a velmi slušné 3g vlákniny. Pampelišky jsou nejbohatším přírodním zdrojem beta-karotenu z veškeré zeleniny a třetím nejbohatším zdrojem vitamínu A (jeden šálek obsahuje 10000IU vit. A), za olejem z tresčích jater a hovězími játry. Navíc obsahuje 4944ug luteinu a zeaxantinu, superhvězd výživy očí.
Hořkosladký pampeliškový kořen lze použít stejně jako karotku - orestovat spolu s další zeleninou, přidat do polévek či podusit s cibulí a česnekem. Z kořene lze připravit i vynikající detoxikační čaj, zdravý pro játra.