Křen
Křen je členem význačné čeledi křížaté zeleniny, aristrokracie mezi zeleninou, k níž řadíme brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, květák, kapustu, vodnice a tuřín. Existuje rozsáhlý výzkum, jenž potvrzuje přínos pro zdraví a protirakovinné účinky mnoha sloučenin, které byly z křížaté zeleniny izolovány.
Křen je jedním z největších zdrojů allyl isothiokyanátu, který může předcházet vzniku nádorů a brzdit jejich růst. Křen obsahuje významné množství glukosinolátů, sloučenin, které zvyšují odolnost člověka vůči rakovině. Glukosinoláty ve stravě zvyšují schopnost jater detoxikovat karcinogeny a i potlačují růst již existujících tumorů. Křen jich obsahuje 10x více než brokolice. Trocha křenu na steak vám dopřeje stejný přínos pro zdraví jako brokolice.
Křen patří mezi potraviny, kterým úprava ve skutečnosti prospívá. Wasabi, japonský křen, obsahuje také isothiokyanáty, které mají významné protizánětlivé účinky a dokážou zničit lidské buňky nádoru žaludku.