Květák
Kromě indolů květák obsahuje i sulforafan, silný antioxidant a stimulant přirozených detoxikačních enzymů v těle. Květák bojuje proti rakovině takovým způsobem, že během několika minut po požití se sulforafan dostává do krevního oběhu a silně aktivuje antioxidační obranné systémy. Když se dostane k buňkám, aktivuje detoxikační phase-2 enzymy v játrech, které následně "odzbrojují" karcinogenní molekuly a pomáhají je z buněk odstranit.
Sulforafany spolu s indoly odpovídají za snížené riziko onemocnění rakovinou, spojované s konzumací křížaté zeleniny, jako je květák, kapusta, zelí a samozřejmě i brokolice a brokolicové klíčky.
Jeden šálek květáku obsahuje zanedbatelné množství kalorií, 3g vlákniny, více než 50mg vitamínu C, 176mg draslíku a 55ug folátů.
Vynikajícím receptem z květáku jsou "falešné" šťouchané brambory, kdy květákem brambory nahradíte. S trochou másla, citrónu a mořské soli je to více než lahodné.
Spolu se všemi přínosnými látkami, jež květák obsahuje, se v něm nacházejí i puriny - stejně jako u řady velmi zdravých potravin včetně špenátu či sardinek. Obvykle puriny nezpůsobují žádné potíže, štěpí se na kyselinu močovou, kterou pak vyloučíme z těla ven. U některých lidí však tento mechanismus nefunguje zcela správně, kyselina močová se hromadí a způsobuje bolestivé záchvaty dny. Tito pacienti by měli příjem potravin s obsahem purinů omezit.