Rozmarýna
Zmíněné kyseliny jsou protizánětlivé a mohly by napomáhat zmírnění zánětu, jenž přispívá ke vzniku astmatu, onemocnění jater a srdečních chorob. Studie potvrdily, že olej z rozmarýny chrání játra, je antimutagenní a inhibuje (potlačuje) rakovinu, například rakovinu prsu, tlustého střeva a kůže. Tento olej je rovněž mírně antibiotický a antivirový, nejspíš díky obsaženým diterpenům.
Rozmarýna obsahuje několik složek, které předcházejí rozpadu acetylcholinu, důležitého neurotransmiteru v mozku, jenž je zapotřebí pro paměť a zdravé fungování mozku.
Kromě širokého využití jako přísady do pokrmů rozmarýna se často používá i v aromaterapii, kde se považuje za prostředek s oživujícími a osvěžujícími účinky, který slouží k podpoře hojení a pocitu štěstí.
I když je rozmarýna v množství běžně konzumovaném ve stravě zcela bezpečná, v léčebných dávkách by se neměla používat v těhotenství kvůli obavám, že by mohla stimulovat děložní stahy a menstruační krvácení.