Petržel
Desítky studií potvrdily schopnost chlorofylu čistit a obnovovat. Navíc prokazatelně zastavuje množení bakterií v ranách, má deodorační účinky, čelí toxinům, deaktivuje karcinogeny, podporuje krvetvorbu, obnovuje tkáně a brání zánětům. Chlorofyl prospívá při anemických stavech a napomáhá funkci ledvin (chová se jako mírné diuretikum).
Petržel může být další rostlinnou zbraní v našem arzenálu pro boj s potížemi s cukrem, obezitou a cukrovkou. Výzkum protirakovinného potenciálu rostlin došel ke zjištění, že kolíkové rostliny (mezi něž patří i petržel) patří do vybrané skupiny asi tuctu potravin s nejvyšší protirakovinnou aktivitou.
Deset snítek petržele obsahuje 556ug karotenoidů luteinu a zeaxantinu, které chrání náš zrak, stejně jako 505ug beta-karotenu, 164ug vitamínu K, důležitého pro stavbu kostí, a 842 IU vitamínu A.