Bylinky, koření a ochucovadla
Koření je rozmanitostí života. Koření je plné fotochemických látek (živoucích rostlinných sloučenin), které mají blahodárné účinky na náš organismus. Skořice snižuje hladinu krevního cukru, muškátový oříšek mírní nevolnost, hřebíček je protizánětlivý, zázvor přináší úlevu od ranních nevolností, máta inhibuje růst bakterií, kumin je skvělý na zažívání, cayennský pepř zrychluje metabolismus, chilli mírní bolest, curry chrání mozek, skořice stimuluje prokrvení, kardamon pomáhá při zažívacích potížích, kurkuma je dobrá prakticky na cokoliv – seznam blahodárných účinků koření je nekonečný. Koření je skutečně rozmanitostí života, přírodou v celé své vonné a aromatické kráse.
Koření a bylinky jsou přirozenými zdroji preventivní zdravotní péče. Historicky se koření a bylinky používaly k obohacení chuti pokrmů. Většina bylinek a koření používaných pro kulinářské účely má i rozsáhlé potenciální biologické účinky na lidské zdraví. Fotochemické látky izolované z rostlin jsou vynikajícím zdrojem objevů značného podílu komerčně dostupných medikamentů na léčbě široké škály lidských onemocnění, jako jsou choroby plic, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, obezita a nádorová onemocnění. Koření a bylinky jsou přirozeným prostředkem preventivní péče o zdraví. Koření představuje skvělý způsob, jak dostat celou lékárnu do své kuchyně.
Příspěvky
Kumin
5. 4. 2013
Kolem rozdílu mezi kmínem a kuminem je pořádný zmatek, ve skutečnosti se nejedná o stejné koření, i když kmín i kumin patří do stejné čeledi rostlin.
Hřebíček
5. 4. 2013
Léčivé účinky hřebíčku spočívají v éterickém oleji. Hřebíček se již od pradávna používá jako účinný lék při bolesti zubů.
Skořice
5. 4. 2013
Skořice má impozantní reputaci jako zdraví prospěšná a blahodárná látka, navíc má neuvěřitelnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru.
Kardamon
5. 4. 2013
Kardamon jsou ve skutečnosti sušené a rozemleté nezralé plody vytrvalé rostliny z čeledi zázvorovitých.