Kumin
Pasta z kuminu, černého pepře a medu se v některých částech Středního východu považuje za afrodiziakum. Celý kumin se hodí do pokrmů, jako je dušená zelenina, či k luštěninám a fazolím. Opražením celých semínek se hodně zvýrazní jejich chuť.
Kumin zmírňuje symptomy alergií. Kumin – nazývaný též černucha setá neboli Nigella sativa – je důležitou léčivou bylinou. Kuminový olej se používá na celou řadu potíží, především však na alergie. Ve čtyřech různých studií, jež používaly olej z černých kuminových semínek, pacienti hlásili významně nižší symptomy alergií. Kumin obsahuje kimonem, fytochemikálii, jejíž role v blokování rakoviny je předmětem výzkumu.
V indickém lékařství je kumin považován za chladivou bylinu. Pomáhá zmírnit pálení žáhy a zlepšuje trávení. Výborný čaj, který se často používá k podpoře zažívání, si připravíte povařením a louhováním semínek. Esenciální olej v kuminových semínkách působí antimikrobiálně. Kumin je navíc i dobrým zdrojem železa – 1 lžíce obsahuje téměř 4mg. Dále obsahuje i 22mg hořčíku, 107mg draslíku a 56mg vápníku.