Kardamon
Lusky této rostliny obsahují velmi aromatická semínka s citrusovo-květinovou chutí s mentolovými podtóny. Tato semínka Vám po rozžvýkání krásně osvěží dech.
Jako koření lze kardamon užívat celý či mletý. Kardamon stimuluje prodění žluči a prospívá tak zdraví jater a metabolismu tuků. Podporuje trávení, dokáže mírnit žaludeční křeče, stimulovat trávení a snižovat množství hlenu. Účinně pomáhá i při nadýmání.
Skvělý způsob, jak kardamon konzumovat, představuje čaj, kdy vroucí vodou přelijete 2 lžičky semínek a necháte 5minut louhovat, pak sceďte a vychutnejte si čaj.
Pravý kardamon je drahý, v ceně ho překoná pouze šafrán, a tak existuje řada podřadných náhražek z kardamonu příbuzných rostlin, které se tváří jako skutečný kardamon. Pouze Elettaria cardamomum – což je botanický název – je skutečný kardamon.
Indický kardamon má dvě různé “příchutě“ – malabarský a mysorský (též cejlonský). Mysorský kardamon obsahuje více limonenu, cenné fotochemické látky, která v těle podporuje syntézu enzymu, jenž má antioxidační účinky a pomáhá detoxikovat chemikálie. Limonem najdeme v citrusových kůrách, třešních celeru a fenyklu.
Zdravotníci většinou nedoporučují používat kardamon, pokud máte žlučové kameny. Mohl by vyvolat záchvat.