Česnek
Česnek snižuje lipidy (tuky), působí proti vzniku trombóz, srážlivosti krve a hypertenzi, a má antioxidační, antimikrobiální, antivirové a antiparazitické účinky.
Česnek snižuje cholesterol a předchází vzniku krevní sraženiny. Doplňky s česnekem snižovaly celkové hladiny cholesterolu v séru o 12 procent po pouhých čtyřech týdnech léčby. Navíc o 4 až 15% snížily LDL („špatný“) cholesterol. Česnek rovněž snižuje hladiny triglyceridů – až o 17 procent.
Jedna z aktivních složek česneku – allicin – má rovněž významnou protidestičkovou aktivitu. Napomáhá předcházet vzájemnému spojování krevních destiček. Je třeba si uvědomit, že značný podíl infarktů a mrtvic je způsoben spontánním vznikem sraženiny v cévách. Antikoagulační vliv česneku je velmi důležitým přínosem pro naše zdraví.
Mnohé laboratorní studie prokázaly, že česnek má chemoprotektivní vlastnosti. Studie poukazují na protirakovinné účinky extraktů z čerstvého česneku, uleželého česneku, česnekového oleje a celé řady sloučenin získaných při zpracování česneku.
Česnek může pomoci i v boji s obyčejným nachlazením. Celá řada studií prokázala, že česnek vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči bakteriím, virům, houbám i parazitům.
Česnek má pozitivní vliv i na krevní tlak. Česnek dokáže snížit tlak o 2 až 7% po čtyřech týdnech léčby. Česnek se řadí mezi prostředky s určitým prokázaným prospěšným účinkem při zmírňování hypertenze jako koenzym Q10, vitamín C, rybí tuk a arginin.
Nový výzkum ukazuje, že česnek by mohl být slibný i v oblasti hubnutí. Drcení či nasekání česneku uvolňuje jeho plný potenciál. Tajemství ohromně rozsáhlé škály zdravotních přínosů česneku se skrývá ve sloučenině zvané allicin. Allicin v česneku vlastně není. Česnekové stroužky obsahují aminokyselinu zvanou alliin, a až když se česnek rozdrtí či jinak naruší, alliin reaguje s enzymem zvaným allináza, který se v česneku přirozeně vyskytuje a vznikne tak allicin. Úprava česneku má zásadní vliv na uvolňování této zdraví prospěšné sloučeniny. Stroužek česneku je třeba rozdrtit či nasekat, čím jemněji, tím lépe, aby spolu mohly sloučeniny reagovat.
Allicin začíná po vzniku rychle degradovat, takže čím čerstvější česnek použijete, tím lépe. Zdá se, že ohřev v mikrovlné troubě jej zcela zničí! Odborníci na česnek doporučují rozdrtit trochu čerstvého česneku a přidat ho do pokrmu, až když je téměř hotov. Konzumace syrového česneku může dráždit žaludek.