Skořice
Vědci ve skořici identifikovali nové fotochemické látky, nazvané chalkon polymery, které zrychlují metabolismus glukózy v buňkách dvaceti- i vícenásobně. Rovněž jsou silnými antioxidanty.
Skořice obsahuje i anthokyaniny, které zlepšují funkci kapilár. Skořice obsahuje fotochemické látky eugenik a geraniol, které mohou pomoci bojovat s kandidou (přemnožení kvasinek v těle může způsobovat obrovské množství potíží), neboť tyto sloučeniny mají antimikrobiální schopnosti pomáhající zastavit růst bakterií a hub.
Skořice obsahuje i protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci ovlivnit bolest a ztuhlost svalů i kloubů a zmírnit menstruační potíže.
Skořice blahodárně působí na trávení a ulevuje při nadýmání. Sloučeniny, zvané katechiny, navíc zmírňují nevolnost. Skořice dokáže i povzbudit chuť k jídlu.
Skořice snižuje nejen krevní cukr, ale i triglyceridy, celkový cholesterol a LDL („špatný“) cholesterol u osob s diabetem II. typu.
Domácí léčba krevního cukru: Nasypte 3 vrchovaté lžíce mleté skořice a 1 ½ lžičky jedlé soli do litrové sklenice. Zalijte vroucí vodou a nechte při pokojové teplotě louhovat, dokud láhev nevychladne. Poté tekutinu přeceďte, vyhoďte sklenici, sklenici uzavřete a uložte do chladničky. Pijte jeden 250ml šálek nálevu čtyřikrát denně. Po uplynutí jednoho až tří týdnů můžete snížit dávky na jeden až dva šálky denně.
I když nejste diabetik, je toto koření natolik prospěšné, že si skutečně zaslouží být nazýváno „superpotravinou“.