Divoký aljašský losos
Losos je jednou z nejzdravějších potravin vůbec, protože je plný specifického typu tuku, který je pro zdraví daleko přínosnější než téměř kterákoliv jiná potravina na světě. Losos je nejlepší zdroj omega-3 tuků na Zemi.
Omega-3 prospívají zdraví srdce i mozku, tlumí zánět, zlepšují krevní oběh, paměť, myšlení a kontrolu krevního cukru.
Pokud chcete získat omega-3 tuky z lososa, musíte se i zajímat, zda je losos divoký (vylovený přímo z oceánu) nebo zda pochází z lososí farmy. Důvod je následující: omega-3 tuky v lososím mase si losos „vyrábí“ ze své stravy. Stejně jako si každá jiná ryba či zvíře vyrábí vlastní tkáň z toho, co jí – „jsi to, co jíš“.
Když se lososi v divoké přírodě živí svou přirozenou stravou, výsledkem je ryba plná úžasných omega-3 tuků. Lososi chovaní na farmách se krmí zrním, a tak produkují jen minimum omega-3.
V lososích farmách jsou tisíce lososů namačkaných v malých ohrazených prostorech (síťových sádcích), což má vážné zdravotní dopady jak na ryby, tak i na okolní vody. Dostávají i velké množství antibiotik, a to jak s krmením, tak i injekčně. Zrní není přirozenou potravou lososů o nic víc, než je přirozenou stravou kuřat a krav. Důsledkem je zcela odlišné složení tuku lososů z farem ve srovnání s tukem divokých lososů. Navíc tuk lososů z umělých farem obsahuje mnohem vyšší podíl prozánětlivých omega-6 mastných kyselin.
V přírodě jsou lososi masožravé ryby – živí se makrelami, sardinkami, krilem a jinými rybami. Divocí lososi získávají své růžové zabarvení tak, že se živí krilem a krevetami, které obsahují významné množství přírodního pigmentu astaxantinu. Astaxantin řadíme mezi karotenoidy – má dokonce desetinásobnou antioxidační aktivitu oproti beta-karotenu. Losos z farem však není krmen krilem ani krevetami.
Losos není jen nepřekonatelným zdrojem omega-3 tuků, obsahuje i velmi kvalitní bílkovinu. Jedna 85g porce divokého lososa nám dodá přes 18g prvotřídních bílkovin, a navíc ještě 360mg draslíku, téměř polovinu DDD protirakovinného minerálu selenu, přes 50% DDD vitamínu B12 a 30% DDD niacinu.