Bělomasé ryby (treska, platýs, halibut, oranže rouchy, treska polak, mořský okoun)
Tyto ryby mají nízký obsah tuku a málo kalorií, jsou však extrémně bohaté na kvalitní bílkoviny. Jedna 85g porce tresky dodá tělu asi 20g velmi kvalitních bílkovin a necelých 100 kalorií. Treska je bohatá i na vitamíny skupiny B a na minerály, zejména na protirakovinný selen (50% DDD).
Bělomasé ryby mívají obvykle jemnější chuť, lze je tedy přizpůsobit jakékoliv kuchyni a snadno nahradit jeden druh jiným.
Treska - maso tresky je pevné, bílé a jemné.
Platýs má jemnou chuť a lehkou texturu. Mezi platýsovité ryby řadíme mořský jazyk, halibuta (černý platýs), kambalu velikou a platýse.
Oranže rouchy má jemné, nasládlé maso, které má „neutrální“ chuť podobně jako platýs.
Treska polak (aljašská a atlantská) se zpracovává na rybí prsty a surimi (nepravé krabí maso).
Mořský okoun se komerčně využívá k výrobě filé.