Sardinky
Sardinky jsou plné omega-3 tuků. Epidemiologické studie potvrzují, že pouhého 0,5g těchto tuků dokáže významně snížit riziko kardiovaskulárních příhod. Omega-3 pomáhají k lepší náladě, myšlení, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulínu, snižují krevní tlak a chrání před srdečními chorobami. Denní potřebu omega-3 tuků pokryje jedna malá konzerva sardinek.
Sardinky obsahují spoustu vápníku – jedna konzerva dodá tělu mezi 25% až 38% DDD vápníku. Obsahují i železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď a mangan, a navíc i celou sadu vitamínů B (jedna malá konzerva dodá 150% DDD vitamínu B12) . Sardinky jsou také dobrým zdrojem selenu, kdy jedna konzerva obsahuje 58% až 75% DDD tohoto protirakovinného minerálu.
Sardinky jsou v mořském potravním řetězci velmi nízko, tudíž se v nich neukládají toxiny, jako je rtuť.
Kupujte sardinky ve vlastní šťávě. Nekupujte sardinky v rostlinném oleji, který sardinky zavalí vysoce prozánětlivými omega-6 tuky ze silně rafinovaného oleje, jenž nám nijak neprospívá. Dejte přednost sardinkám v tomatové šťávě nebo v hořčičné omáčce.