Ořechy, semínka a ořechová másla
U lidí, kteří pravidelně jedí ořechy, je menší pravděpodobnost infarktů stejně jako úmrtí na srdeční choroby. Vyplývá to z dlouhodobých studií, kdy konzumace ořechů několikrát týdně souvisí s o 30 až 50% nižším rizikem infarktu a srdečních onemocnění.
Ořechy obsahují arginin, aminokyselinu, která je středem zájmu vědců a lékařů pro svou roli v ochraně vnitřní výstelky cévních stěn – činí je poddajnějšími a méně náchylnými k aterogenezi. Arginin je potřebný i k tvorbě velmi důležité molekuly zvané oxid dusnatý, která pomáhá uvolnit stažené cévy a usnadňuje průtok krve.
Ořechy jsou navíc vynikajícím zdrojem celé řady fytonutrientů – bioaktivních chemických látek, jež se nacházejí v rostlinách. Mají pro nás významné přínosy v oblasti zdraví, včetně antioxidační aktivity, která souvisí s prevencí koronárních chorob srdce.
Za zdraví prospěšné účinky ořechů jsou zodpovědné v nich obsažené tuky. Většinu tuků v ořechách představují mononenasycené tuky, klíčové tuky středomořského jídelníčku, který prakticky každá studie dává do souvislosti s nižším výskytem srdečních chorob a rakoviny i s dlouhověkostí.
Mandle, lískové oříšky, pekanové ořechy, vlašské ořechy, makadamové ořechy i pistácie mění složení krve způsobem, o němž se domníváme, že vede ke snížení rizika koronárních onemocnění. Zdravotní přínosy zajistí jedna 30g porce denně nebo 150g rozmanitých ořechů týdně.
Rychlé a skvělé tipy, jak si ořechy obohatit jídelníček:
- přidejte kešu či arašídy k restovaným pokrmům
- ochuťte si jogurt mandlovými lupínky
- přidejte vlašské ořechy do salátů z jahod a špenátu
- vytvořte si vlastní směs suchých plodů a ořechů – např. ořechy, datle, rozinky a ovespřírodním arašídovým máslem či mandlovým máslem si potřete nakrájené jablko nebo pár řapíků celeru
Příspěvky
Mandle / mandlové máslo
6. 4. 2013
Mandle jsou nejdéle pěstovaným ořechem a jednou z nejlepších potravin všech dob. Když se jedí s mírou, pomáhají mandle hubnout.