Para ořechy
Selen je esenciální stopový prvek, jehož schopnost chránit před rakovinou byla potvrzena rozsáhlým výzkumem. Selen má antioxidační, antikarcinogenní a antiaterogenní účinky, což znamená, že chrání buňky, podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti rakovině a pomáhá předcházet chorobám srdce.
Nejíme-li para ořechy či neužíváme selenové doplňky stravy, nejspíše získáváme selen z ryb nebo z rostlin a zvířat, které se jimi živí (skot, kuřata). Kolik selenu se k nám dostane, závisí na půdě, v níž se rostliny pěstují (a na tom, kolik jíme ryb).
Nízký příjem selenu je spojován s vyšším výskytem rakoviny prostaty, plic, tlustého střeva a konečníku, žaludku a kůže.
Selen je rovněž zásadní pro správnou funkci imunitního systému. Selen pomáhá antagonizovat účinky celé řady toxických kovů. Na selenu závisí i správná funkce štítné žlázy. Selen je součástí enzymu, který pomáhá přeměně T4 (tyroxinu), méně aktivnímu hormonu štítné žlázy, na aktivní formu T3 (triiodotyronin). Užíváte-li konvenční léky na štítnou žlázu, jako je Synthroid, což je čistý T4, potřebujete selen, aby mohlo dojít k jeho přeměně.
Para ořechy jsou bezesporu tím nejlepším zdrojem selenu. 30g (6 až 8 jader) jej obsahuje úžasných 544ug. Dalšími dobrými zdroji selenu jsou škeble, ústřice, tuňák, krůta a hovězí, s para ořechy se však žádná z těchto potravin nemůže měřit. Para ořechy obsahují i bílkoviny, 2g vlákniny a jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků, zdravých pro naše srdce.