Mandle / mandlové máslo
Epidemiologické studie poukazují na to, že lidé, kteří jedí nejvíce ořechů, mají obvykle nejnižší BMI (index tělesné hmotnosti). Jistě, mandle obsahují tuky, jsou kalorické a není možné jich sníst tuny na posezení a čekat, že zhubnete. Existuje však rozsáhlý výzkum, který ukazuje, že tuk (a bílkovina) jsou velmi syté a že mandle, pokud je jíme s mírou, mohou s hubnutím skutečně pomoci.
Existuje spousta výzkumů, které dokazují, že mandle snižují riziko srdečních chorob a celkový cholesterol cca o 5-7%. Mandle jsou bohaté na mononenasycené tuky, které kromě snižování cholesterolu i kladně působí na zdraví srdce. Asi 70% tuků v mandlích tvoří mononenasycené tuky, klíčové tuky ve středomořské stravě, kterou prakticky každá studie dává do souvislosti s nižším výskytem srdečních chorob a rakoviny i s delším životem.
Lidé, kteří po prodělání infarktu dodržovali zásady středomořského jídelníčku, tak po čtyřech letech sledování byl zaznamenán o 70% nižší výskyt srdečních onemocnění a celkové riziko úmrtí se snížilo o 45%.
Mandle rovněž obsahují kolem 6g bílkovin na zhruba 30g a 3g vlákniny. Mandle mají i vysoký obsah vápníku, ze stejného množství se získá 80mg. Najdeme v nich i fosfor a vitamín E a jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku. Jelikož neobsahují téměř žádné sacharidy, jsou ideální potravinou pro diabetiky i pro každého, kdo má potíže s krevním cukrem.
Necelých 30g mandlí (či trocha mandlového másla) spolu s ovocem, jako je jablko, představuje skvělou svačinku na posilnění před cvičením.
Z mandlí a vody lze připravit vynikající „mléko“. Do mixéru dejte několik lžic organických mandlí spolu se šálkem vody, a máte hotovo. Můžete přisladit surovým nefiltrovaným medem.