Fazole a luštěniny
Příspěvky
Fazole
3. 2. 2013
Fazole jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na zemi. Většina z nás nejí vlákniny dostatek - ani zdaleka. Jídelníček s vysokým obsahem vlákniny souvisí s nižším rizikem rakoviny, diabetu a obezity. Denní dávka vlákniny má být přinejmenším 30 až 35g. ![]()
Cizrna
3. 2. 2013
Cizrna patří mezi jedny z nejdříve pěstovaných plodin a je jednou z nejoblíbenějších luštěnin na světě. ![]()
Čočka
3. 2. 2013
Čočka je dorbná, plochá, červenooranžová či zelenohnědá luštěnina, která roste na jednoleté keřovité rostlině, jejíž domovinou je střední Asie. Velmi oblíbená je hlavně v Indii, kde se jí rozvařená na kaši zvanou dhal. Křupavé indické placky zvané pappadam se vyrádějí z čočkové mouky. U nás se z čočky běžně dělá polévka. ![]()
