Fazole
Vláknina nám prospívá, ale nepřijímáme jí ani zdaleka dostatek. Fazole jsou vlákniny plné. Jeden šálek vařených fazolí vám dodá od 11g (ledvinové fazole) po úžasných 17g vlákniny (adzuki) na porci. Fazole snižují cholesterol. Šálek fazolí denně dokáže snížit celkové množství cholesterolu o 10% za pouhých šest týdnů.
Fazole jsou tím nejlepším regulátorem krevního cukru. Rozpustná vláknina ve fazolích ovlivňuje rychlost vstřebávání glukózy. Fazole jsou přeborníkem mezi potravinami s nízkým obsahem cukru. Při studii se zjistilo, že konzumace běžných fazolí či čočky výrazně snižuje výskyt rakoviny prsu u žen. Konzumace fazolí či čočky dvakrát (či víckrát) týdně sníží riziko rakoviny o 24 procent. Fytochemická látka ve fazolích - diosgenin- inhibuje dělení rakovinných buněk.
Fytochemické látky jako saponiny (inhibují dělení rakovinných buněk a zpomalují růst nádorů), inhibitory proteázy (zpomalují dělení rakovinných buněk) a kyseliny fytová (významně zpomaluje progresi nádorů), chrání buňky před druhem genetického poškození, jež může vést k rozvoji rakoviny.
Fazole jsou plné antioxidantů, mají vysoký obsah kyseliny listové (adzuki, čočka a fazole pinto), což představuje velký přínos pro naše srdce, a dále je tu i hořčík, železo, zinek, draslík a v červených fazolích molybden, důležitý minerál, podporující funkci enzymů.
Fazole jsou dobrým zdrojem bílkovin, obvykle obsahují 15g na jeden šálek. Neobsahují žádné steroidy, hormony či antibiotika oproti komerčním živočišným zdrojům bílkovin.