Rajčata
Tepelně upravená rajčata, zejména s olejem, jsou významným zdrojem karotenoidu lykopenu. Výzkum prokázal, že lykopen je spojen s výrazným úbytkem rakoviny prostaty.
Lykopen chrání i před nádory plic a žaludku a z dalších výzkumů vyplývá i ochrana před rakovinou slinivky, tlustého střeva a konečníku, jícnu, ústní dutiny, prsu a děložního čípku. Lykopen rovněž chrání srdce před oxidativním poškozením, čímž snižuje riziko infarktu a dokáže i snížit krevní tlak pacientů s hypertenzí 1.stupně.
Protirakovinných účinků využijete nejlépe v kombinaci s potravinami bohatými na tuky, jako je avokádo, olivový olej či ořechy, neboť karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Rajčata dále obsahují trio antioxidantů – zera-karoten, fytoen a fytofluen – se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, kdy mají velký potenciál v boji proti chorobám.
Rajčata obsahují i lutein - nesmírně důležitý pro zdraví očí - je součástí naší sítnice. Napomáhá předcházet vzniku makulární degenerace, což je nejčastější příčina slepoty starších dospělých, a může napomoci i zlepšení zraku.
Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, najdeme v nich i vitamín A a vitamíny skupiny B, draslík a fosfor. Rajče ze skleníku má oproti rajčeti dozrálému na keříku o polovinu nižší obsah vitamínu C.
Rajčata řadíme mezi lilkovité rostliny. Zelená rajčata obsahují látku zvanou solanin, jenž by mohla zhoršovat stav lidí trpících artritidou. Pokud vás trápí bolesti spojené s artritidou, je lepší vyřadit lilkovité z jídelníčku po dobu minimálně šesti měsíců.