Pastinák
Pastinák je sladký, má ořechovou, plnou chuť a na rozdíl od bílých brambor je nutričně bohatý. Hodí se místo šťouchaných brambor či bramborové kaše. Přidejte trochu másla, citrónového pepře i špetku mořské soli, a pusťte se do jídla.
Pastinák patří do skupiny okolíkovité zeleniny, která chrání proti rakovině. Pastinák obsahuje ftalidy, skupinu fotochemických látek, které podporují zdraví tím, že stimulují prospěšné enzymy a omezují enzymy spojené se zánětem.
Pastinák má vysoký obsah folátů, vápníku, draslíku a hlavně vlákniny. Jediný šálek vařeného pastináku obsahuje 5,5g vlákniny, 58mg vápníku, 45mg hořčíku, 90ug filutů, a skvělých 573mg draslíku. Pastinák je vynikající i do polévek, ale má výraznou chuť. Používejte ho s mírou.