Mrkev
Karotky mají vysoký obsah karotenoidů, antioxidačních sloučenin, spojovaných s širokou škálou kladného působení na naše zdraví. Vysoký příjem karotenoidů je spojován až s 50 procentním úbytkem případů rakoviny močového měchýře, děložního čípku, prostaty, tlustého střeva, hrtanu a jícnu, a až 20 procentním poklesem výskytu rakoviny prsu po menopauze.
Mrkev má také vysoký obsah alfa-karotenu, který může mít významný vliv na inhibici procesů, vedoucích k růstu tumorů, než beta-karoten.
Karotenoidy nejlépe fungují společně a měly by se jíst ve své přirozené podobě. Mrkev našemu zraku skutečně prospívá. Je skvělým zdrojem luteinu a zeaxantinu, jenž svým společným působením prokazatelně pomáhají předcházet vzniku okulární degenerace a kataraktů.
Jak alfa-karoten, tak i beta-karoten se v těle přeměňují na vitamín A, který je skvělý antioxidant, stimuluje imunitní systém a povzbuzuje tvorbu fialového pigmentu v oku zvaného rhodopsin. Rhodopsin oko potřebuje pro vidění za šera (zvyšuje efektivitu části sítnice citlivé na světlo), nedostatek vitamínu A může vést k šerosleposti.
Tři střední mrkve obsahují 60mg vápníku, 586mg draslíku, trochu hořčíku, fosforu a vitamínu C a samozřejmě úžasných 30000 IU vitamínu A, včetně 15000 IU beta-karotenu a 6000 alfa-karotenu. Obsahují i 5g vlákniny.
Tepelnou úpravou se zvyšuje biologická dostupnost některých živin. Ovšem jak syrová, tak i tepelně upravená mrkev je velmi zdravá. Pro maximální využití karotenoidů z mrkve, jezte je s trochou tuku.