Mangold
Jeden šálek vařeného mangoldu (jen 35 kalorií) vám dopřeje téměř 4g vlákniny, přes 100mg vápníku, neuvěřitelných 961mg draslíku a více než 30mg vitamínu C. Získáte také přes 10 000IU vitamínu A, přes 6000 beta-karotenu a ohromujících 19000ug luteinu a zeaxantinu, které chrání oči před makulární degenerací.
Mangold je zástupcem čeledi merlíkovitých, je příbuzný s řepou a může být červený a bílý. Mangold se uvaří velmi rychle – asi jako špenát – tak jej nepřevařte, aby se neznehodnotily nutriční látky. Mangold se může jíst i čerstvý, nevařený.
Mangold – stejně jako špenát, červená řepa, rebarbora – obsahuje oxaláty (šťavelany), což pro většinu lidí nepředstavuje problém, ovšem pro osoby s určitým typem ledvinových kamenů je to důvod k opatrnosti.