Hořká čokoláda
Kakao je plné sloučenin, nazývaných flavonoidy, které najdeme i v brusinkách, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červeném víně. Flavonoidy v kakau se nazývají flavanoly – pomáhají předcházet ucpávání tepen tukovými látkami v krevním řečišti. Navíc kakao obsahuje hořčík, který je jedním z nejdůležitějších minerálů pro zdraví srdce.
Flavanoly v kakau regulují (pomáhají syntetizovat) množství oxidu dusného v těle. Oxid dusnatý je nezbytně nutný pro zdravé proudění krve a optimální krevní tlak a je velmi důležitým hráčem v oblasti kardiovaskulárního zdraví.
Prospěšné zdravotní účinky nám přinášejí antioxidanty a flavanoly, které najdeme v opravdovém kakau – ve skutečnosti jsou to právě tyto látky, které kakau dodávají jeho nahořklou chuť. Nejlepší čokoláda obsahuje minimálně 70% kakaa.
Průmyslově vyráběná čokoláda je navíc plná dodaného cukru, tuku, vosků a chemikálií, které jsou nezdravé.
Tuk v čokoládě pochází z kakaového másla a ve skutečnosti je tvořen třemi různými druhy tuku. Jedním z nich je kyselina olejová – tuk, který velmi svědčí našemu srdci. Druhým je kyselina stearová, která má na náš organismus neutrální účinek. Třetím druhem je kyselina palmitová, méně vhodná pro naše zdraví.
Čokoláda není pro každého. Doporučuje se kupovat si tu nejkvalitnější čokoládu s minimálním obsahem 60 procent kakaa, a vychutnat si 30 až 60gramů párkrát do týdne.