Fermentovaná sója – tempeh a miso
Tempeh obsahuje chemické látky, jako jsou isoflavony a saponiny. Výzkum ukázal, že isoflavony mohou být zodpovědné za zmírňování příznaků spojených s menopauzou, za nižší riziko srdečních chorob a některých typů rakoviny.
Tempeh obsahuje i saponiny, zdraví prospěšné složky zeleniny a luštěnin se silnou biologickou aktivitou a přirozeným antibiotickým působením. Saponiny mohou pomáhat chránit člověka před rakovinou tlustého střeva.
Tempeh má ořechovo-houbovou chuť a lze jej nakrájet a orestovat, dokud jeho povrch nezíská zlatohnědou barvu. Hodí se i do polévek, salátů a sendvičů. Do jakéhokoliv receptu, kam se hodí houby, lze s úspěchem použít i tempeh.
Miso je pasta ze sójových bobů. Při výrobě se k vařeným sójovým bobům přidá sůl, obilovina a fermentační činidlo zvané koji.
Obecně existuje rozsáhlý výzkum pozitivního přínosu určitého množství sójové bílkoviny ve stravě a právě miso představuje způsob, jak do svého jídelníčku přidat sójový protein ze zdravé, tradiční potraviny. ¼ šálku čistého misa obsahuje 8g sójové bílkoviny, téměř 5ug protirakovinného minerálu selenu a navíc i 144mg draslíku, 109mg fosforu a malé množství vápníku a hořčíku.