Surový nefiltrovaný med
Med je čistá alchymie a opravdová vzácnost. Med, který olíznete z plástve ve včelím úlu, není týž med, který koupíte v obalu v supermarketu.
Pasterizovaný a upravený med má méně výživných látek. Pasterizací a ohřevem na vysokou teplotu se ničí mnoho nutričních látek pocházejících z rostlin a enzymů, obsažených v medu. Nejlepší med se nezahřívá na teplotu vyšší než 40oC. Někteří včelaři prodávají neupravený med s pylem a kouskem plástve v láhvi.
Čím pevnější med, tím lepší. Typ rostlin, na něž včely létají, určuje barvu medu, obsah nutričních látek, vůni a chuť. Med z velmi chladných oblastí je světlejší než med z tropů. Síly krystalizace (tuhost) určuje množství nutričních látek v živém stavu a rovněž výskyt enzymů citlivých na teplo.
Med obsahuje několik látek ze skupiny rostlinných polyfenolů zvaných flavonoidy, které e často nacházejí v ovoci a zelenině. Flavonoidy jsou známé díky svým antioxidačním schopnostem a jsou pro lidské zdraví skutečně důležité. Když je člověk nemocný, je dobré sladit teplé nápoje medem. Med pravděpodobně stimuluje tvorbu protilátek při primárních a sekundárních imunitních reakcích.
Med je pořád vlastně cukr. Pokud máte problémy s krevním cukrem, používejte med opatrně. Med je opravdová potravina a obsahuje nutriční látky, je to skutečně vhodné sladidlo za podmínky, že je používáte umírněně.
Jedna studie ukázala, že naturální med ve skutečnosti snížil hladinu cukru v krvi, právě tak jako omezil C-reaktivní protein (vztahuje se k míře zánětu) a homocystein (rizikový faktor pro choroby srdce), a to jak u zdravých osob, tak i u diabetiků.
Surový med se nekazí. Nektar, který včely donesou do úlu, obsahuje asi 60% vody a včely sníží její obsah na asi 18 až 19%. Při takovémto množství vody a pH 3 nebo 4 je med velmi stabilní a může vydržet celá staletí. Pokud je ovšem vystaven působení vzduchu, nakonec zkvasí a jeho chuť odradí úplně každého.
Surový, nefiltrovaný med se vyplatí, i když může být složitější jej sehnat. Někdy jej nabízejí místní včelaři.