Finální melasa
Finální melasa je skvělá, pokud jde o nutriční hodnotu. Melasa, vedlejší produkt při rafinování cukru, obsahuje všechny nutriční látky z cukrové třtiny. Kořeny cukrové třtiny rostou do velké hloubky, takže se do nich dostane široké spektrum minerálů a stopových prvků, které většinou chybí ve svrchních vrstvách půdy. Finální melasa vzniká ze třetího a posledního varu a je to vlastně lógr zbylý v sudu.
Finální melasa je velmi tmavá a má výraznou, poněkud natrpklou a nahořklou chuť. Používá se do různých druhů pečiva, do masitých a zeleninových jídel, a to na přislazení i přibarvení. Hodí se zejména do perníků, do omáček spolu se sójovou omáčkou, je součástí lékořic nebo konzervovaných fazolí v rajské omáčce (baked beans).
Finální melasa obsahuje málo cukru a spoustu nutričních látek. Finální melasa je výborným zdrojem železa, draslíku, ale i manganu a mědi. Obsahuje rovněž malé množství selenu, minerálu důležitého pro boj s rakovinou.
Finální melasa má dlouhou, pověstmi opředenou tradici jako zdravá potravina a lák na všemožné neduhy. Legenda praví, že může vrátit původní barvu šedivým vlasům. Nedostatek mědi může vést k předčasnému šedivění a finální melasa je velmi bohatá na měď. Finální melasa je nejbohatší na nutriční látky jako železo, vitamíny skupiny B, vápník a draslík.