Sezamová semínka / sezamové máslo / tahini
Tyto rostlinné látky ze skupiny lignanů jsou pro nás opravdu velmi zdravé. Zvyšují vstřebávání a využitelnost vitamínu E, zlepšují lipidové profily a pomáhají uvést krevní tlak do normálu.
Studie ukázaly, že lignany zvyšují spalování tuků – zesilují totiž aktivitu několika jaterních enzymů, které štěpí mastné kyseliny. Sesamové lignany také pomáhají snižovat cholesterol. Sezamová semínka a pšeničný klíček mají nejvyšší obsah fytosterolů ze všech testovaných druhů ořechů a semen: 400mg na 100g.
Sezamová semínka mají vysoký obsah vápníku (ale horší využitelnost pro náš organismus, neboť se váže na kyselinu šťavelovou), jsou bohatým zdrojem minerálů, vlákniny a bílkovin. Dvě lžíce semínek obsahují železo, hořčík, fosfor, draslík a mangan, 35% DDD mědi, 2g vlákniny a 3g bílkovin.
Oříšková chuť sezamových semínek se skvěle zvýrazní, když je opražíme dozlatova na středním plameni a na suché pánvi. Sezamové máslo je skvělou alternativou arašídového másla a obvykle se při výrobě používají celá opražená semínka.
Tahini se vyrábí z loupaného sezamu. Mezi další tradiční sezamové pokrmy patří hummus, středovýchodní pokrm připravovaný z mleté cizrny, česneku, tahini, a baba ganoush, do kterého patří opečený lilek ochucený tahini, citrónovou šťávou, česnekem a solí.
Lidé trpící Wilsonovou chorobou, genetickou poruchou, která způsobuje akumulaci mědi v játrech, by se měli vyhnout konzumaci většího množství sezamu, a to kvůli mědi, jež je v sezamu obsažena.