Arašídy / arašídové máslo
Arašídy mají překvapivě vysoký obsah antioxidantů. Arašídy lze srovnat s jahodami. Vědci zjistili, že arašídy mají vysokou koncentraci polyfenolu zvaného kyselina p-kumarová. Tato kyselina je předmětem studií pro své antioxidační schopnosti a protirakovinný potenciál. Navíc pražením arašídů se může zvýšit množství kyselin p-kumarové až o 22 procent.
Zahrnutím arašídů do stravy se významně zvyšuje příjem hořčíku, folátů, vlákniny, mědi, vitamínu E a argininu, přičemž všechny tyto látky hrají svoji roli v prevenci srdečních onemocnění. Arašídy jsou bohaté i na niacin, vitamín skupiny B, důležitý pro zdraví zažívacího traktu, kůže a nervů. Niacin také hraje nezastupitelnou roli při uvolňování energie ze sacharidů a pomáhá i udržet kontrolu nad hladinou krevního cukru.
Asi polovinu tuku v arašídech představuje mononenasycený tuk – hojně zastoupený ve středomořském jídelníčku. Skutečné arašídové máslo neobsahuje nic jiného než arašídy a bývá označeno jako přírodní, bio či organické.