Mandlový olej
Mandlový olej má velmi vysoký podíl mononenasycených tuků – 61 až 65% tuku v mandlovém oleji je tvořeno kyselinou olejovou, stejnou omega-9 mononenasycenou kyselinou, díky níž jsou makadamový a olivový olej tak zdravé.
Mononenasycené tuky (omega-9) jsou základní součástí středomořského jídelníčku, u nějž prakticky každá studie a veškerý výzkum prokázal souvislost s nižším výskytem srdečních chorob.
Je třeba si uvědomit, že prospěšný vliv na zdraví mají mononenasycené tuky obecně, nikoliv jen v olivovém oleji. Je pravda, že mandlový olej jej neobsahuje až tolik jako olivový či makadamový olej, i tak je to dobrý zdroj tohoto zdravého tuku.
Mandlový olej obsahuje trochu vitamínu E a vitamínu K a má vysoký kouřový bod, kdy jej lze využít při různých typech tepelné úpravy pokrmů.