Jdi na obsah Jdi na menu
 


Extra panenský olivový olej

1. 6. 2013

Výzkumy potvrzují, že olivový olej má nezanedbatelné přínosy pro lidské zdraví. Olivový olej má velmi vysoký obsah sloučenin zvaných fenoly, což jsou silné antioxidanty. Z převážné části je tvořen mononenasycenými tuky, z nichž nejdůležitější je kyselina olejová, která má výzkumem prokázané významné pozitivní účinky na srdce.

Mononenasycené tuky snižují hladinu LDL cholesterolu (špatného) a zvyšují hladinu ochranného HDL cholesterolu. Olivový olej může mít i ochranný účinek v rozvoji rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na olivový olej je spojena s nižším rizikem rakoviny střev.

Mononenasycené tuky zlepšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého, díky němuž jsou artérie dilatované (rozšířené) a pomáhají bojovat s nepříznivými účinky oxidace a zlepšují funkce endotelů. Olivový olej je pro nás velmi, velmi zdravý (DDD – 4 lžíce denně).

Všechen olivový olej není stejný. Extra panenský“ olivový olej je mezi oleji téměř jedinečný v tom ohledu, že jej lze konzumovat v surové formě bez jakéhokoliv zpracování. To, že se olej nerafinuje, má velkou výhodu v tom, že se zachovávají vitamíny, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a další živiny.

Na nejlepších farmách se vyrábí olej starodávným způsobem – organické olivy se trhají ručně, aby se nepoškodila slupka ani dužnina, olej se získává bez použití tepla, horké vody či rozpouštědel, a ponechává se nefiltrovaný. První lisování dává ten nejlepší olej, označovaný jako „extra panenský“. To je olej, který se dostal na seznam nejzdravějších potravin světa.

U oliv sklizených mechanicky a u oleje zpracovaného ohřevem, dochází k poškození křehkých sloučenin, díky nimž je pro naše zdraví tak přínosný. Antioxidační fenoly jsou rozpustné ve vodě – při průmyslovém zpracování se vypláchnou a olej má tak kratší životnost – nechrání jej žádné antioxidanty.

 
 

 


Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 96958
Měsíc: 537
Den: 18