Extra panenský olivový olej
Výzkumy potvrzují, že olivový olej má nezanedbatelné přínosy pro lidské zdraví. Olivový olej má velmi vysoký obsah sloučenin zvaných fenoly, což jsou silné antioxidanty. Z převážné části je tvořen mononenasycenými tuky, z nichž nejdůležitější je kyselina olejová, která má výzkumem prokázané významné pozitivní účinky na srdce.
Mononenasycené tuky snižují hladinu LDL cholesterolu (špatného) a zvyšují hladinu ochranného HDL cholesterolu. Olivový olej může mít i ochranný účinek v rozvoji rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na olivový olej je spojena s nižším rizikem rakoviny střev.
Mononenasycené tuky zlepšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého, díky němuž jsou artérie dilatované (rozšířené) a pomáhají bojovat s nepříznivými účinky oxidace a zlepšují funkce endotelů. Olivový olej je pro nás velmi, velmi zdravý (DDD – 4 lžíce denně).
Všechen olivový olej není stejný. „Extra panenský“ olivový olej je mezi oleji téměř jedinečný v tom ohledu, že jej lze konzumovat v surové formě bez jakéhokoliv zpracování. To, že se olej nerafinuje, má velkou výhodu v tom, že se zachovávají vitamíny, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a další živiny.
Na nejlepších farmách se vyrábí olej starodávným způsobem – organické olivy se trhají ručně, aby se nepoškodila slupka ani dužnina, olej se získává bez použití tepla, horké vody či rozpouštědel, a ponechává se nefiltrovaný. První lisování dává ten nejlepší olej, označovaný jako „extra panenský“. To je olej, který se dostal na seznam nejzdravějších potravin světa.
U oliv sklizených mechanicky a u oleje zpracovaného ohřevem, dochází k poškození křehkých sloučenin, díky nimž je pro naše zdraví tak přínosný. Antioxidační fenoly jsou rozpustné ve vodě – při průmyslovém zpracování se vypláchnou a olej má tak kratší životnost – nechrání jej žádné antioxidanty.