Káva
Jedna studie ukázala, že kofein zvyšuje toleranci k fyzické aktivitě u pacientů se selháním srdce. Další studie ukázaly, že zvyšuje bdělost a krátkodobě zlepšuje duševní i fyzický výkon. Dva až tři šálky kávy denně mohou snížit výskyt Parkinsonovy choroby a snížit tvorbu žlučových kamenů u mužů. Káva může i chránit před alkoholickým onemocněním jater (do čtyř šálků jávské kávy) a snížit tak riziko o 20 procent.
Na druhou stranu, jeden až dva šálky kávy by mohly zvyšovat riziko potratu v normálním těhotenství. Všeobecně se ví, že přílišná konzumace kávy způsobuje nervozitu a třes a v noci brání kvalitnímu spánku. Tři a více šálků kávy může způsobit významný nárůst symptomů PMS.
Prozatím se zdá, že neexistuje jednoznačný důvod, proč se vyhýbat pití rozumného množství kávy, pokud ovšem netrpíte hypertenzí.
Káva zvyšuje množství antioxidantů v krvi (tzv. antioxidační kapacitu krevní plazmy). Káva má vyšší celkovou antioxidační kapacitu než kakao, zelený čaj, černý čaj i bylinný čaj.
Dva z antioxidantů, jež jsou zodpovědné za zdravotní přínosy kávy, jsou kyselina chlorogenová a kyselina kávová. Kyselina chlorogenová snižuje míru absorpce nové glukózy a ve skutečnosti i zpomaluje uvolňování cukru do krevního oběhu po jídle. Kofein však působí opačně – káva bez kofeinu bude správnou volbou pro diabetiky a všechny, kdo si hlídají krevní cukr.
Mírný nárůst cukru v krvi je doslova darem pro sportovce, kteří tento cukr potřebují jako palivo pro svaly. Právě proto se malé množství kávy před sportovním výkonem považuje za prostředek zvyšující výkonnost.